Annalies Otten Hagen (1966) is sinds 1989 werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Wens je een vakkundig therapeut die expliciet persoonsgericht werkt? Je uitdaagt om je kwaliteiten van opmerkzaamheid en reflectie te ontwikkelen en te verdiepen? De confrontatie met het weerbarstige zo nodig niet schuwt? Dan ben je bij Mhooj aan een goed adres.
Centraal staat het bevorderen van bewust(er)zijn, lichaam en geest in balans, met als gevolg een verruimd besef van innerlijke vrijheid. De bereidheid en de moed om bewust-er-te zijn met dat wat is, gericht op de switch van reactief naar creatief. Niet de ziekte maar de mate van aanpassing vormt de bepalende factor in het ervaren van gezondheid (M. Huber).
Annalies ondervindt aan het leven zelf hoe alles beweegt temidden van een krachtenspel. Het therapeutisch proces beweegt zich dan ook op een grens van oplossen wat anders kan en aanvaarden wat een gegeven blijkt. Juist in de compassievolle erkenning en het positief gebruik maken van deze paradox hervindt een mens balans en vertrouwen.
Annalies beweegt zich zowel in de reguliere en integrale (complementaire) gezondheidszorg en heeft affiniteit met psychische en matig psychiatrische problematiek, voor zover passend in een kleine praktijk. De interventies zijn concreet, intuitief en creatief. De therapie en coaching is gericht op het thuiskomen in jezelf, lichaam en geest weer herkenbaar en voelbaar als een geheel - de taal van het lichaam kan weer spreken. De basis voor de manier waarop Annalies werkt, ligt in jaren leef- en werkervaring en tal van theoretische kaders. Zie Wat is Mhooj.
In antwoord op de Westerse Gezondheidszorg, waar protocollair, 'evidence based practise' en oplossingsgericht denken en handelen de grondslag vormt, integreert Annalies toenemend inzichten vanuit de Boeddhistische Psychologie. Concreet betekekent dit: minder focus op labelling en meer aandacht voor inzicht op basis van een zoekende transparante intentionaliteit en waarnemen via betekenissen en relaties die niet direct gezien en gehoord worden. Het vraagt om luisteren tussen de regels door, ook wel 'practise evidence based' genoemd. In Sociale Psychiatrie - Signalen wordt pakkend beschreven hoe deze manier van kijken en werken nog geen gemeengoed is maar wel toenemend gedeeld wordt als zijnde 'van immense waarde'.
Sinds 2017 ontwikkelt Annalies tekst, audio en vilt-beeld dat vanaf medio 2024 samenkomt in het Mhooj-project Blikverfrissing als reisgenoot. Het project staat in het perspectief van weerbarstige zorgrelaties. Zij richt zich hierbij op kernaspecten in relatie tot Compassie, zoals raakbaarheid, moed en vergankelijkheid. Hierin is de brede context betrokken: client, diens omgeving (familie, buren, mantelzorg) en betrokken zorgprofessionals.
Nodig Annalies uit en ervaar hoe je wordt aangezet tot het ontwikkelen van moed en keuzevrijheid in het licht van gezondheid en zorg: minder gericht op beheersing, meer en beter afgestemd op wat heilzaam is. Klik op wetenswaardig voor meer informatie, downloads, audio's en zicht op de mogelijkheden.
In 2015 schreef Annalies het boek Mindfulness en (on)geloof in dialoog.
In 2019 volgde Mhooj terwijl u wacht.
In 2020 ontwikkelde zij een Vervolgtraining Mindfulness bestaande uit 4 sessies
ter verdieping van de Mindfulness-vaardigheden en als opmaat naar de
Compassietraining. Zie MBCL Kort.
Betreffende syllabus kan ook separaat worden besteld zonder trainingsopdrachten.
Sinds 2020 is het audio-kanaal MHOOJ-Mindful gestart. Zie Mindful Audiokanaal.